Sunday, 24 August 2014

Cantik & Comel

Apakah erti kecantikkan kepada anda semua..?  Pasti setiap orang melihatnya dari perspektif yang berbeza.  Saya suka dan terima ungkapan....cantik itu subjektif sebab bagi saya cantik itu bukan milik mutlak kesempurnaan.  Buat semua pembaca , terimalah erti cantik di pandangan mata saya.




















 






















27 comments:

  1. sesuatu itu jadi cantik bila kita menghargai keunikan dan menerimanya seadanya, ketidaksempurnaan adalah suatu keunikan...bila tengok close up benda yang kita tak ambil pusing selama ni, nampak sangat menarik...tapi yg best tengok mentadak dan lalat tu...lauk tu...haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..saya jumpa satu ungkapan yang baik..ketidaksempurnaan adalah atu keunikan...suka ayat ni..
      Memang lalat tu cari pasal...

      Delete
  2. betul sis,,semua makhluk yang Allah cipta cantik dan unik dengan cara yang berbeza2 bila kita tahu menghayati dan menghargainya.

    ReplyDelete
  3. kecantikan tersendiri semuanya, unik sungguh kehidupan ini...

    ReplyDelete
  4. setiap ciptaanNYA memang mengkagumkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap ciptaan dan kejadian Tuhan ada sebab dan musababnya tapi kita ni manusia ( termasuk saya ) selalu lupa..

      Delete
  5. Normala, the first time I saw that golden beetle, it never cross my mind it was an insect. The green - red berries are pretty. I like :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. We also call these golden beetle - kura mas ( golden tortoise ). In my chilhood times I love to collect and keep them in the bottle. They're so cute. If I'm not mistaken they also have in green glossy color. I've seen it before but did not manage to capture it.
      The red berries - actually the leaves and the fruit pulp are similar and more looking to cucumber. Its grow wild and creepers.

      Delete
  6. Maha Suci Allah... tiada yang lebih cantik dan indah dari ciptaanNya yang Maha Sempurna dan saling melengkapi... :)

    ReplyDelete
  7. Species bachelor button tu benihnya kena bakar pun kat tempat bakar green waste boleh lagi keluar dengan suburnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunga yang mana satu sepsis bachelor button Diana...

      Delete
    2. Yang no 6~7? bunga bentuk butang ungu kebiruan tu.

      Delete
    3. Oh..thank you Diana. Tadi ada terlihat ada orang post kat walls club pasal bunga ni. Rupanya ada nilai perubatan juga. Tak silap buat balut luka ke macam tu..

      Delete
  8. Your macro photography has brought out the beauty of these weeds. How is Kastih now. I hope she has recovered.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I really love to see the weeds flowers on my yards. All reminds me to my childhood time. Play masak-masak with kampung friends, collect all those weed flowers and put it in coconut shell. Imagine..It still exists and I can still see it blooming until now.
      Poor Kastih, he not fully recovered yet. Still skinny.

      Delete
  9. Setiap mata yg memandang apa juga punya persepsi dan penilaian berbeza. Apa lagi kepada mereka yg suka bermain dgn kamera...

    ReplyDelete
  10. Amboi Zakie ayat komen..' mereka yang suka bermain dengan kamera..' tu rujuk untuk orang yang pro eluk lah kan, kak ni pakai prappp..ja..sebab setting auto, kadang2 kalau fokus betul eluklah gambar tu. Tapi most of the time..kak tak dapat art result yang baik. Sebab tak pandai dan masih terkial-kial dengan setting technical. Duk rujuk kat anak je..tapi minat tu besar!

    ReplyDelete
  11. Walaupun akak ckp terkial-kial..tapi bg sy seni fotografi akak bagus...semua gambar cantik-cantik...terang dan jelas...itu yg serlah kan kecantikan setiap objek yg dirakamkan. Suka tgk gambar-gambar siput tu

    ReplyDelete
  12. Memang cantik memang seni memang semula jadi....
    Flora dan fauna ciptaan Allah...Subhanallah....

    ReplyDelete