Akhirnya setelah beberapa kali tertunda, saya siarkan juga mengenai kisah baja mol ikan yang saya buat sendiri dimana kaedahnya saya dapat melalui pembacaan dan juga info dari kawan. Pertama kali saya dengar pasal baja mol ini ialah melalui blog Nadia. Dia membuat mol bawang...saat itulah saya terus mencari maklumat melalui pencarian google kerana sangat teruja dengan testimoni kejayaan yang disiarkan dalam fb kawan-kawan, walaupun pada mulanya saya tertanya-tanya dan agak berat untuk menerimanya...so simple like that...berkesan ke....
Memang berkesan punnn!! Sebelum bercerita lebih lanjut eluk saya pamirkan dahulu hasil experiment yang pertama..Spinach Malabar...berkilat dan segar bugar. Dua minggu setelah di tanam sisa mol ikan ditepi pokok.
Sekarang mari kita lihat proses membuat mol ikan. Setelah puas meneliti saya pilih info dari seberang Terima kasih ya donggg....Inilah resepinya
1 kilo ikan segar. 1 kilo gula merah/putih. Sedikit air kelapa, sedikit bawang dan kulit betik. Caranya: mesin ikan ( saya potong agak besar pun.. ) kemudian susun ikan dalam balang/baldi berselang seli dengan semua bahan. Tutup.
Saya tutup dengan kain lampin cucu. Kain lampin ini jarang dan udara boleh keluar dengan mudah. Jadi gas yang dihasilkan dapat keluar perlahan-lahan melalui rongga kain tersebut. Tidak payah saya membukanya berselang dua hari. Peram selama dua minggu.
Cukup dua minggu keluarkan bahan dan tapis. Mmm..tak ada apa-apa bau busuk pun. Cuma bau manis gula merah sahaja. Lihat dah jadi pun baja mol ikan. Simpan dalam botol dan tutup dan sedia digunakan. Ukuran: 50ml mol ikan campurkan dengan 1000ml air biasa.
Ini sisa baja/ikan. Saya korek tanah dan tanam sisa tersebut berdekatan pokok spinach malabar, cili dan terung. Saya nak tengok hasilnya bagaimana. Menjadi ke tidak...
Lebih kurang dua minggu saya dapati pucuk-pucuk spinach malabar yang kurus mendadak gemuk menghijau .
Cili besar begitu menjadi dengan saiz standard. Menepati piawaian katakan..
Semua pokok cili berbuah lebat..
Tapi agak malang..penyakit tradisi cili - jeruk hantu - terus meranapkan semangat saya...
Terung pula lebih subur kepada daunnya. Buah..sebiji sepokok...
Begitu juga dengan tomato ini. Pokok besar sampai tumbang. Buah tetap menten..sebiji juga.
Kemudian saya cuba pula pada pokok kobis ini. Sudah berbelas kali rasanya sepanjang umur ini mencuba tanam kobis tetapi tidak pernah satu pun menjadi. Kobis saya tidak pernah membulat. Kalu hidup pun pasti memanjang macam kailan.
Hasilnya setelah hampir dua bulan. Happy sangat bila dapati kobis saya mulai membentuk. Nak jadi kobis ke...
Closed up sikit...agak-agak nak jadi bulat tak....
Namun nasib tidak menyebelahi saya lagi..dua pokok kobis saya didalam pasu yang sama renyuk habis. Tak tahu nak tuduh siapa. Kucing ke..orang homestay ke...Sekarang yang tinggal cuma satu ini saja...yang dua lagi sudah nyawa-nyawa ikan. Harap hidup. Teringin sangat nak lihat sayur ini berjaya menjadi kobis...Ok, saya harap kawan-kawan yang lain boleh mencuba resepi mol yang mudah ini. Boleh rujuk lagi kisah dan resepi mol disini
wahhh...tahniah la Kak Mala....bikin baja sendiri...menjadi pulak tu...
ReplyDeleteterima kasih..saja cuba-cuba...
DeleteTerima kasih mala nanti kak zai nak cuba. Agaknya sesuai tak untuk pokok orkid. Ada beberapa pokok orkid kak zai degil sikit tak mau berbunga subur daun aje.
ReplyDeleteZai untuk orkid dia orang spray dengan mol bawang. Mudah ja. sekilo bawang sekilo gula merah. Campur sekali peram seminggu. Kemudian tapis airnya saja. Sisa2 boleh tanam tepi2 pokok lain.
DeleteWah... best nya...gebu gebu sayur akak...daun kobis tu pun boleh juga jadi lauk...semoga kubis2 akak berjaya membentuk ..
ReplyDeleteCuma satu ja yang menjadi Mar...itupun belum tentu nak bulat atau tak...
DeleteNampak efektif..bagus.
ReplyDeleteThank you Mud
Deletewaaahhh awesome!!!! tahniah kak mala.. n tima kasih kongsi info ni...
ReplyDeleteTerima kasih Ana..
DeleteAssalamualaikum Kak Mala,
ReplyDeleteBestnye tengok sayur2 tu subur2 belaka, paling best kobis tu...terima kasih juga utk perkongsian resepi mol ikan tu...pas ni buat homemade biochar & terra preta plak kak hehe...
Eh apa pula biochar & terra preta ni...oh, nak kena google lagi...hehehe..
DeleteSuburnya, pernah buat mol ikan. Tapi gagal dan baunya.... ih sangat busuk! Ingin mencoba lagi, smoga berhasil.
ReplyDeleteMol ikan yang saya buat bau gula merahnya kuat. Seakan-akan bau tapai pun ada...
DeleteKak semuanya dah menjadi. Menarik:) Kalau bapak kakak dia serkop kobis tu dgn bakul bulat nanti dia jadi bulat. Mungkin tak boleh bulat sebab weather kita kan tak sejuk. Bila panas dia kembanglah - hypothesis aje ni hihi...
ReplyDeleteHa, Zakie itulah..kak duk ingat2 ada orang cerita suruh serkup dengan benda bulat ...tapi mcm was-was aja. Rupanya betul la. Agaknya dah terlambat apa nak taruh topi untuk dia..
Deletepandai dah kak mala, patutlah mak ana suka siram air basuhan ikan dan beras pada pokok,buat baja katanya, rupanya ikan pun boleh jadi baja kan Kak..:)
ReplyDeleteBetul Ana. Arwah mak kak dari kak kecil dulu sudah guna air ikan dan air beras untuk siram pokok2 dia. Especially pokok bunga ros. Kalu pokok ada bena putih dia akan basuh ranting dan daun2 pokok tu dengan air beras...Campuran abu sekam padi pula guna dalam campuran tanah untuk berkebun sayur. Tak pernah ada pakai baja kimia.
ReplyDeleteGebu gebu semua jadinya syok tengok yang boleh ready tuai tu.
ReplyDeletePenat berjalan balik kampung tak habis lagi.
Kepala pening tengok baru tinggal kebun dah jadi hutan. Siap hos paip air tenggelam dalam rumput.
Macam tu kalau tinggal pokok lama2...kak pun selalu begitu, bila balik saja rumah..mesti ada saja yang tak kena..
DeleteSalam sejahtera.nk tanya mol bawang putih tu sukatan dgn air berapa? 50ml = 1 ltr air jg ke mcm mol ikan?
ReplyDeleteSalam sejahtera.nk tanya mol bawang putih tu sukatan dgn air berapa? 50ml = 1 ltr air jg ke mcm mol ikan?
ReplyDelete