Tuesday, 15 June 2021

Yang comel-comel saja...

 Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tak sedar dah 3bulan lebih tak posting di blog ini. Saya masih wujud dan sihat. Harap semua masih ingatkan my green eye's ya....

Entry ini saya pernah post beberapa bulan lalu malangnya saya dapati ianya hilang dari radar blog. Entah ke mana ghaibnya dan bagaimana ia boleh hilang saya pun tak tahu. Mungkinkah saya sendiri yang terdelete tanpa sedar. Jadi saya re post sekali lagi arini.

OK, peria putih ini saya dapat benihnya dari kawan fb. Cantik sangat kejadiannya. Putih bersih.
 Rasanya? Mmm...dah nama peria kan..tentulah ada rasa pahitnya.
Teksturnya saja  terasa sedikit keras dan rapuh. Berkongsi kecomelan di situ ialah buah strawberry kenit yang saya tanam belakang rumah..😁

Tak tahu nak buh baja apa bagi buahnya besar....tapi tak apalah. Berbesar hati juga sebab dia masih berbuah dan rasa,warna juga bentuknya ada di situ...masih sebiji strawberry kann...

Ini pula labu butternut squash. Boleh kata setiap tahun saya menanamnya. Rasanya lebih kurang sama juga dengan labu biasa. 

Rupa buah dan warnanya masa muda.

Hasil tuaian. Mmm...kecomelan yang membuatkan rasa sayang nak makan. Itulah masalahnya bila pandang sayur macam bunga. Ikut hati nak biarkan ia tergantung selamanya di pokok...sayang sangat nak petik tapi akhiranya tetaplah masuk kemulut jua...😁😁

OK kawan-kawan, please take care. Happy blogging & happy gardening!

 









Sunday, 28 February 2021

Fenomena P

 Musim keringgg.....panas ya amat. Dari bulan January lepas saya bertungkus lumus bersihkan kebun. Tanam semula pokok dan semai benih- benih sayuran juga bunga. Yang mana bunga hilang dari radar saya beli semula benihnya secara online atau dapatkan dari kawan. Saya juga mengupah Abang Ubat merumput sebab sukar nak dapat orang yang mau membuat kerja sebegini. Tapi bila kena tangkap terpaksalah saya buat sendiri perlahan- lahan.

Seronok bila buah mula keluarkan hasil. Tak habis makan. Semua kongsi dengan rakan.

Sekarang di tempat saya orang tengah gila menanam. Sungguh ini satu fenomena. Berebut di eco orang membeli pasu. Sampai habis. Sampai habis. Belum pernah terjadi sebelum ini.

Saya malas nak beratur jadi kirim dengan kawan beli. Penat nak berdiri. Lagipun lutut saya masih sakit. Belum pulih sepenuhnya.

Pokok yang tengah trending di Langkawi sekarang ialah ros, ati-ati dan keladi...mmmm...Sungguh ini memberi rezeki di musim covid. Orang menjual dan nursery baru tumbuh bak cendawan. Dari 5-6 nursery sudah jadi berbelas sekarang. Semua pokok sentiasa sold out. Berebut orang membeli.

Saya sendiri juga mendapat tempias. Alhamdulillah.  Kawan-kawan datang membeli dan membooking. Dapat juga jual sikit-sikit. Lepas lah beli baja,tanah dan pokok baru😁

Nanti kita kongsi cerita bunga. Saya pun yang insaf seketika dulu rupanya kembali tergoda dek kegilaan ramai. Terburai sudah janji...Apalagi geng pun ramai. Yang tak pernah menanam pun dah start membunga dan berkebun. 

Diam tak diam sudah setahun kita hidup bersama covid. Entah bila mana redanya. Puas dengar analisa analisis...gebang-gebang rakyat...puak politik juga.  Siapa yang betul dan siapa yang salah. Tak tahu lah tapi yang ketara Ustaz Ebiet Liew juga yang di sayangi kann...

Orang kata lemon baik untuk pencegahan. Ni ha lemon pokok saya. Gedabak besar. Apapun jagalah SOP.  Jaga diri sebaik mungkin. Insya Allah satu hari tuhan akan dengar doa kita.


Setakat ini dulu. Nanti kita cerita lagi. Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua rakan bloggers.

OK kawan-kawan, please take care. Happy blogging & happy gardening!














Friday, 1 January 2021

Year of 2021

Happy 2021. Semoga tahun ini membawa kemakmuran dan kebahgiaan buat kita semua.

OK kawan-kawan, please take care. Happy blogging & happy gardening!
#staysafe.