Sunday, 2 February 2020

Happy 2020.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan bloggers.
Happy 2020. Agak terlambat wish tahun ni. Sibukkk.....

Sudah tentu dua beradik ni duduk di carta pertama. Mak dia sibuk berniaga sepanjang cuti sekolah sampai lepas raya Cina.

Juga sibuk dengan kenduri kendara sanak saudara, jiran tetangga  dan rakan-rakan sekolah. Makan saja
sepanjang December dan Januari ini.

Tapi kenduri rakan sekolah lah yang paling best. Teruja sangat dapat berkumpul dan bertemu semula. Hampir 40 tahun lebih berpisah. Kawan lelaki kebanyakkan dah beruban..😁

Yang perempuan masih kelihatan maintain wajahnya. Cuma ada la kedut sana sini sikit...biasa la kan...Satu saja agak ralat. Ramai terlupa pada wajah saya. Sedangkan saya masih ingat mereka semua....mmmm...beza sangat ke aku ni...

Dalam sibuk kenduri kita pun kalut merai tetamu yang bertandang. Harus bawa pusing pulau....

......dan makan-makan sambil menikmati matahari terbenam.

Dalam waktu yang sama  saya giat menanam di kebun. Musim panas adalah musim terbaik untuk menanam sayuran. Kurang serangan serangga dan penyakit.

Musim panas juga musim untuk menikmati limpahan bunga yang berkembangan. Jadi kena sibuk sikit menyiram.

Walaupun saya memberi alasan sibuk tapi tidak pula dengan dua ekor ni...boleh relax dimana saja depa suka tanpa rasa bersalah.

Mmm...akhir sekali ceritanya bukan yang di atas tapi sudah tentu dengan corona virus dari pelancong Wuhan. Walaupun ada kes tapi kami tetap tenang-tenang disini.  Belum ada penduduk tempatan yang dijangkiti. Semua aktiviti berjalan seperti biasa kecuali banyak yang memakai topeng muka sebagai langkah keselamatan. Harap semuanya berada dalam lindungan Allah SWT dan Langkawi  segera bebas sepenuhnya dari virus tersebut. Aamiin.

OK kawan-kawan. Please take care. Happy blogging & happy gardening.




29 comments:

  1. Salam..
    lama menyepi..tak mengapalah ,dahulukan yg penting dulu,kan
    cuaca mmg panas betul sekarang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.
      Ya la Kam. Kadang rasa penat sangat. Baru nak berkebun semula dah bulan ni ada reunion pula. Bulan depan bercuti seminggu. Padahal rasa berat sangat nak keluar ketanah besar musim2 kering ni.

      Delete
  2. Wkmsalam.
    Musim kering kena banyaklah menyiram
    kat JDT ni masih ada hujan dan berangin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat perumahan saya dah masuk dua bulan tak hujan. Ada beberapa kali mendung tapi tak hujan juga.

      Delete
  3. comelnyaaa bulus2 tu semua !! hehe..
    happy new year. semoga semua baik2 saja insyallah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy new year Siti.
      Sibulus berdua tu kerjanya tido makan ja...

      Delete
  4. Selamat tahun baru kak, best tu kalau dapat jalan2 gi langkawi,, dengar2 hotel semua buat offer 50% start minggu depan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian peniaga di Langkawi. Banyak pelancong tempatan yang tak berani datang. Sebenarnya keadaan disini sangat terkawal. Life biasa2 juga. Orang penuh kat restoran makan2. Pasaraya pun.Rata2 penduduk Lkawi bebas muka.Rasanya 30%saja yg guna mask.

      Delete
  5. waalaikumussalam. selamat tahun baru. geram nya tengok sayuq tu. segaq bugaq. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musim panas lebih mudah tanam sayur dari musim hujan. Daun pun cantik saja tanpa semburan racun.

      Delete
  6. Assalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik
    selamat tahun baru 2020.. setahun berlalu tentu banyak kenangan yang tercipta. jupe kawan2 lama mengupdate perkembangan diri masing2. best dpt jalan2 langkawi

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Abu.
    Ya, kak sangat teruja dapat berjumpa kawan-kawan sekolah.Sempat minta ampun maaf salah silap. Maklum la dulu ada juga gaduh2 kata mengata terutama dengan rakan lelaki.😁

    ReplyDelete
  8. Macam mana Mala sibuk pun pokok bunga tetap terjaga lihat lah tu bunganya yang sangat cantik berkembangan.
    Kucing tu na tolong masak ke :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya..walau sibuk mana sekali pun pokok2 saya adalah antara keutamaan...tak dapat buat apa pi jeling2 pun cukup la..
      Kucing berdua tu besa la..lambat sedia makan sikit ikut terus ke dapur tunggu lauk.

      Delete
  9. sibuk sungguh kak mala yer hehe.. :)

    ReplyDelete
  10. Happy Year 2020! All of you look good even after so long. I had such reunion before too and can't recognise a few friends LOL. Anyway, fantastic job on your plumbagos. Such a lovely display!

    ReplyDelete
  11. All the photos are beautiful. My favorite was the sunset on the beach.
    I wish they can quickly control the coronavirus, my daughter lives in Macau and I am very worried.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope you daughter in the best of heatlh and the disease are under control.

      Delete
  12. wahh reunion.. yg jauh didekatkann.. :p

    ReplyDelete
  13. cantiknya bunga bungaan seiring dengan comelnya anak anak bulus :-)

    ReplyDelete